niedziela, 25 marca 2012

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Wiosenne porządki to nie tylko ścieranie kurzu, trzepanie dywanów i wietrzenie pościeli. Najwięcej pracy zwykle czeka nas przy sprzątaniu w szafach. A czy tak samo staranny przegląd robicie w zamrażalce? Należę do tych osób, które mają 2 zamrażalki - 3 szuflady pod lodówką i 1 wolno stojącą. Pierwszą z nich znam niemal na pamięć, bo trzymam w niej same niezbędne produkty. Z drugą już tak łatwo nie jest. Jest ogromna i kryje w sobie niepoliczone torebki z ubiegłorocznymi owocami i warzywami. Przyszedł czas, żeby zrobić z nimi porządki przed przyjściem tegorocznych mrożonek. Myślicie, że za wcześnie? Wcale nie! 3-4 miesiące miną, że nawet nie zauważymy. Dlatego moje porządki polegały głównie na spisie mrożonek i przemyśleniu, co i kiedy mogę z nich zrobić. Na pierwszy ogień poszła fasolka. W sam raz na niedzielny obiad :)

wtorek, 20 marca 2012

Kotlety z selera

Seler w sałatce, seler w zupie, selerowy sok, selerowy kotlet! Znaliście wcześniej to cudo? W smaku przypomina kalafiora z zasmażką. Delikatny, lekko słodkawy, sycący! Już mam zamówienie na niedzielny obiad ;)

niedziela, 18 marca 2012

Granat w opałach

Na mus za rzadkie. Na smoothie za gęste. Pomysł na owoce inaczej. Połączenie kawałków owoców z musem owocowym. U mnie była to kolacja na słodko, dla 2 osób. Z uwagi na kaloryczność (ok. 1100 kcal), zawartość węglowodanów (250g)  i błonnika (40g), następnym razem będzie to moje pożywne śniadanie.

piątek, 16 marca 2012

Groszek z rodzynkami

Macie ochotę na błyskawiczne śniadanie lub kolację? Tu nie ma co kombinować. Z pomocą nadchodzą puszki i ich zawartość. Dziś na wokandę wywołuję groszek i fasolę. Szybkie śniadanie było, to i wpisu nie przedłużam ;) Smacznego! ;)

środa, 14 marca 2012

Placki kokosowe

Placki z mąki z ciecierzycy to u mnie podstawa. Lubię czasami je modyfikować, nadając im różnego smaku. Dziś mój wybór padł na kokos. Kokosowe mleko, kokosowe wiórki, kokosowe placki. Z dodatkiem ulubionej konfitury. Na miły początek dnia lub koniec :)

niedziela, 11 marca 2012

Sałatka owocowa z truskawkami i żurawiną

Pierwsze w tym roku. Czerwone, gigantyczne truskawki. Smaku brak. Witamin w nich też na próżno szukać. Ale sam ich widok przywołuje zapach lata. I tej wersji się trzymajmy - są truskawki, będzie lato :)

Sałatka z rzodkiewką i kukurydzą

Nie wiem, jak Wy, ale wiosenną porą nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni. Najwięcej zaoszczędzam go rano i wieczorem. Dlatego na śniadania i kolacje serwuję zazwyczaj błyskawiczne sałatki warzywne lub owocowe. W mojej kuchni zawitała świeża, jędrna rzodkiewka, więc pomysł na poranną sałatkę zrodził się sam.

sobota, 10 marca 2012

Smoothie bananowy

Macie ochotę na coś przepysznego?  Puszyste, delikatne w smaku, z posmakiem słodyczy. Wieczorową porą przepis na napój dla dwojga. Zapraszam na smoothie! Mmm...

Surówka z selerem

Prosto, lekko, smacznie, zdrowo. Czyli surówka z selerem i rzodkiewkami. Podobno nie powinno się mieszać warzyw z owocami. Przy takich ilościach warzyw i owoców, jakie ja zjadam, łączenie ich choćby czasami wydaje się nieuniknione. W tym przypadku, tworzą taki kwartet - seler, jabłko, rzodkiewka, cytryna, że surówka znika w mig!

piątek, 9 marca 2012

Cieciorka w warzywach

Nazwa tego dania to sprawa umowna. Oficjalnie: cieciorka w warzywach, nieoficjalnie: bałagan. Kto nie przepada za papryką (np. ja), tu ją pokocha. Dlatego najlepiej wybrać duże, soczyste warzywo i nie smażyć go na dużym ogniu. Dzięki temu nie pomarszczy się ani nie straci swojej słodyczy. Danie pożywne, porcja dla 2 osób.

czwartek, 8 marca 2012

Grochówka

Są smaki, które pamiętam z dzieciństwa. Prawdopodobnie lubię je, bo lubię wspomnienia z nimi związane. Nie wszystkie smaki potrafię odtworzyć. Albo bez mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego byłyby niczym. Albo nie potrafię ich sama zrobić. Od kiedy mama jest po stronie vege, łatwiej mi adaptować domowe przepisy. Jakoś wspólnie udaje się nam połączyć siły. Ona wie, co musi być w daniu. Ja wiem, co nie może się w nim znaleźć. Szukamy kompromisu między dostępnymi składnikami, pomysłami, a w końcu smakami. Łączymy tradycję z nowoczesnością. Wiedzę kulinarną z życiową mądrością. Czasem wystarczy jedna przyprawa, która nada odpowiedni smak. W dzisiejszej zupie tym tajemnym składnikiem jest majeranek. Nadaje grochówce takiego aromatu, który pozostaje na podniebieniu długo długo długo po obiedzie.

środa, 7 marca 2012

Sałata lodowa z granatem

Smak poniższej sałatki docenią szczególnie fani chrupania. Sałata lodowa i granat będą z lekkością pękać pod zębami. Mnie osobiście urzekł aromatyczny zapach czosnku na granacie. Trafiłam na wyjątkowo mocny i smakowity czosnek. Nadał sałatce charakteru.

wtorek, 6 marca 2012

poniedziałek, 5 marca 2012

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli

Niesamowite jak z pozoru wykluczające się smaki potrafią się ze sobą komponować. I nie mówię tu o zaburzeniach smaków właściwych kobietom w stanie błogosławionym. Ogórek z czekoladą nie robi na mnie większego wrażenia. Dziś znalazłam i wypróbowałam połączenie, które planuję szybko powtórzyć! Duże znaczenie w tej sałatce ma nie tylko słodka pomarańcza, ale i przyprawy. Śliwki i oliwki dorzucają też po 5 groszy. Wyobrażacie sobie zajadać pomarańczę z cebulą? Ciężko, prawda? Proponuję zatem spróbować! :) Jestem ciekawa, czy poniższa kompozycja posmakuje Wam tak jak mi.

Sałatka z kiełkami fasoli mung

Albo się ją kocha albo nienawidzi. Podobno jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Fasola mung, bo o niej mowa, mogłaby w CV wpisać też cały szereg zdolności i umiejętności. Wśród nich: zdolność usuwania toksyn z organizmu, obniżania ciśnienia, wspierania leczenia kwasicy i owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Niekiedy stosowana w leczeniu zapalenia spojówek i obrzęków, zatruć pokarmowych, ołowiem i pestycydami, a także czyraków i udarów słonecznych. Całkiem sporo jak na taką drobinkę.

niedziela, 4 marca 2012

Sałatka z kapustą pekińską

Nie mogę nacieszyć się słońcem. Jego promienie napawają mnie niesamowitym optymizmem. I odrobinę odciągają mnie od gotowania. Powoli zrzucam zimowy płaszcz i przechodzę na lekkie sałatki. Przy niedzieli na stole zagościła kapusta pekińska z koleżanką kukurydzą. Chyba najbardziej popularna sałatka z kapusty pekińskiej. Dla mnie najważniejsze, że jest błyskawiczna w przygotowaniu. Bo za chwil parę wychodzę na spacer! Was też zachęcam do wyjścia dziś z domu. Korzystajcie z pogody! Miłej niedzieli!

piątek, 2 marca 2012

Minitorcik z owocami

To będą moje pierwsze wegańskie urodziny. I chociaż nigdy ich specjalnie hucznie nie obchodziłam, chciałabym zrobić sobie w tym dniu kulinarną przyjemność. Do urodzin jeszcze dwa tygodnie, więc sporo czasu, żeby popróbować. Na pierwszy ogień poszedł przepis na a la torcik. Jednak do tradycyjnego niewegańskiego tortu daleko mu i składem i wymiarami. Potraktowałam go jako kolację, bo jest dość syty. Pasowałby jednak bardziej jako deser z racji słodkiego kakaowego mleka sojowego. Nie jadam na co dzień słodyczy, dlatego placuszki były dla mnie okropnie przesłodzone :/ Oczywiście jeśli ktoś jest bardziej tolerancyjny na słodycz, proszę bardzo :) Ja następnym razem wymieszam kakao z naturalnym mlekiem sojowym.

Sałatka z bananem i groszkiem

Nietypowe połączenia. Eksperymenty kulinarne mają to do siebie, że są albo strzałem w dziesiątkę, albo kompletną porażką. I oby porażki nie kończyły się problemami zdrowotnymi. Jednym z moich trafionych odkryć jest połączenie banana z papryką konserwową. Dojrzały banan, który jest miękki i jeszcze nie ściemniał nadaje fantastycznego smaku potrawie. W tym przypadku banan był lepki i łączył wszystkie składniki. Idealnie złagodził goryczkę papryki. Zamiast ciecierzycy można użyć ryżu. Dodatkowy plus dla sałatki za czas przygotowania: 5 min.

czwartek, 1 marca 2012

Kapusta z kiełkami

Chciałabym kiedyś wyhodować kiełki. Takie swoje, we własnej kuchni. Niestety, póki co jestem zdana na te z warzywniaka, z torebki, z nie wiadomo skąd. Samymi kiełkami jeszcze się nie najadłam. Lubię za to ich smak - każde mają inny! Dziś pozostaję w smakach kwaśno-kwaśnych ;)