sobota, 13 października 2012

Placek jabłkowy

Dzień wcześniej zrobiłam dla bliskich placek jabłkowy wg oryginalnego przepisu, czyli m.in. z mąka pszenną, kasza manną i masłem. Dom wypełnił się nieziemskim zapachem domowego ciasta... Cierpiałam, bardzo. Postanowiłam zmodyfikować przepis dla wegańskich łasuchów. Udało się! Już planuję powtórkę z rozrywki!

Składniki:
0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
0,5 szklanki otrąb owsianych
0,3 szklanki cukru białego lub trzcinowego
150 ml mleka sojowego
2 jabłka
2-3 łyżeczki cynamonu
sok z 0,5 cytryny
olej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem z cytryny i wymieszać z cynamonem. 
Mąkę, otręby i cukier wymieszać razem. 2/3 mieszanki wysypać do naczynia żaroodpornego - wcześniej wysmarowanego papierem nasączonym olejem (ciasto nie będzie przywierać do naczynia). Polać 100 ml mleka sojowego, tak aby spód równo nasiąkł.
Położyć warstwę jabłek, wyrównać.
Wysypać resztę sypkiej mieszanki, polać resztą mleka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 60-90 min, aż spód i wierzch nabiorą rumieńcy.

Jeść lekko wystudzone lub zupełnie zimne. Pychota!

P.S. Fani pszenicy mogą użyć zwykłej mąki, a zamiast otrąb kaszy manny.


piątek, 5 października 2012

Farinata

Bardzo proste danie. Dla mnie zamiennik chleba. Swoją konsystencją przypomina chrupki chlebek, a zapachem farszu przywołuje smak pizzy ;) Do ciasta można stosować ulubione farsze obiadowe, najlepiej z wyraźnym smakiem.