wtorek, 3 września 2013

Kabaczek w curry

W ogrodzie istne szaleństwo dyniowo-cukiniowo-kabaczkowe. W kuchni zatem królują gulasze, sałatki i oczywiście zupy! Tym razem skusiłam się na nieco indyjski smak kabaczka z curry. Delikatny z lekką nutą ostrości. Wyszedł kabaczek z charakterem!

Składniki:
2 szklanki pokrojonego (obranego) w kostkę kabaczka
1 mała marchewka
0,5 cebuli
łyżka startego korzenia selera
0,5 kostki bulionowej warzywnej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka curry
łyżka świeżo posiekanego koperku
łyżka świeżo posiekanej natki selera
szczypta słodkiej papryki
szczypta cynamonu

Cebulkę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojonego kabaczka i startą marchewkę oraz korzeń selera. Całość podlać szklanką wody. Gotować, aż warzywa zmiękną (ok. 12 min). Pod koniec gotowania dodać kostkę bulionową i przyprawy. Jeśli woda za bardzo wyparuje, można dolać do uzyskania pożądanej konsystencji. Można też zmiksować całość i podawać jako zupę krem.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz