czwartek, 27 czerwca 2013

Kiełki na patelnię Stir Fry

Postanowiłam ostatnio wypróbować w końcu kiełki na patelnię. W wersji surowej nie raz lądowały już na moim talerzu. Tym bardziej nie mogłam wyobrazić ich sobie w wersji na ciepło. Założyłam też, że nie można się nimi najeść. Plan był, żeby podać je na obiad z jakąś kaszą czy ryżem. A tu z rana dopadł mnie głód. I kiełki poszły pod widelec. Same! I doprawdy najadłam się!


środa, 26 czerwca 2013

Risotto pomidorowe

Wracasz z pracy i jedyne, o czym marzysz to prosta, szybka i sycąca kolacja. Najlepiej taka jednogarnkowa. Idealnie dla 2 osób w 30 min. Nadciągam z improwizacją na temat risotto - ryż z nutą pomidorową. 

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Otręby z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Kiedy zasiadam do durszlaka pełnego truskawek, zwykle kończę gdy wszamię wszystkie. W ramach walki z monotematycznością truskawki do śniadania miały towarzystwo. Propozycja śniadaniowa bardzo lekka, ale syta i niesamowicie smakowita! Mmmniam!

piątek, 14 czerwca 2013

Gulasz z kaszy gryczanej

Powoli włączam do mojej diety kasze. Dziś padło na kaszę gryczaną. Uwielbiam jej aromat. Przywołuje mi na myśl sycący obiad. Gryczana smakuje świetnie z pomidorem, a w wersji bardziej skomplikowanej można pokusić się o gulasz warzywny. Upał daje dziś do wiwatu, dlatego gulasz w wersji lekkiej - tylko z marchewką i pietruchą, ale polecam dorzucenie pomidorów lub cukinii. Pycha!

sobota, 8 czerwca 2013

Krupnik jaglano-bulgurowy

Średnio reaguję na pszenicę, dlatego unikam jej jak ognia. Ale od jakiegoś czasu pozwalam sobie na kasze pochodzenia pszenicznego. Świetnie zastępują ziemniaki i są rewelacyjną bazą do zup! Dziś upichciłam pseudo krupnik. Koperek nadał mu niesamowitego aromatu.

czwartek, 6 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem

Niskokaloryczne danie o obłędnym zapachu. Absolutnie wiosenny rarytas. Uwielbiam aromat świeżo posiekanego koperku, lekką słodycz kapusty i zarumienioną cebulkę. Z małej kapusty przepis wystarczy dla dwóch osób. Ziemniaki proponuję zamienić wędzonym tofu i niebo w gębie gotowe!