piątek, 10 lutego 2012

Zupa z cieciorki

Lubi długo poleżeć w wodzie. Nocne moczenie to jej domena. Wymaga czasu i ciepła, w garnku. Mowa oczywiście o cieciorce, grochu włoskim, ciecierzycy - bohaterce dzisiejszego wpisu. W połączeniu z chilli i imbirem rozgrzewa i pobudza.



Składniki:


szklanka cieciorki
pół marchewki
plaster imbiru
pół łyżeczki chilli
kostka bulionu warzywnego
łyżeczka natki pietruszki
pieprz


Cieciorkę moczyć w wodzie przez noc - ok. 12 godzin. Ugotować ją w 3-4 szklankach wody. Gdy cieciorka będzie już mięknąć, dorzucić startą marchewkę i imbir. Gotować 2 minuty. Dorzucić kostkę warzywną, chilli, pieprz. Gotować 5 minut. Zostawić pod przykryciem 10 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz