Ostatnio gustuję w wyjątkowo lekkich potrawach. Lekkich nie tylko w konsystencji, ale i smaku. Do takich dań należy kapusta skąpana w winie. Brzmi wykwintnie? Bo tak smakuje. Żurawina dodatkowo łagodzi kwaskowaty smak kapusty i nadaje jej słodyczy. Razem tworzą subtelny duet.
Składniki:
0,5 łyżeczki mielonego kminku
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki wina białego
łyżka soku z cytryny
pieprz
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać szklanką wody, posypać kminkiem. Gotować ok. 30 min. Kiedy kapusta zmięknie, dodać wino, sok z cytryny i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez 3-5 min. Zestawić z ognia, zostawić pod przykryciem na 5 min. Kapustę podawać lekko przyprawioną pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz