czwartek, 23 lutego 2012

Kapusta z żurawiną

Ostatnio gustuję w wyjątkowo lekkich potrawach. Lekkich nie tylko w konsystencji, ale i smaku. Do takich dań należy kapusta skąpana w winie. Brzmi wykwintnie? Bo tak smakuje. Żurawina dodatkowo łagodzi kwaskowaty smak kapusty i nadaje jej słodyczy. Razem tworzą subtelny duet.


Składniki:

0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką
0,5 łyżeczki mielonego kminku
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki wina białego
łyżka soku z cytryny
pieprz


Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać szklanką wody, posypać kminkiem. Gotować ok. 30 min. Kiedy kapusta zmięknie, dodać wino, sok z cytryny i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez 3-5 min. Zestawić z ognia, zostawić pod przykryciem na 5 min. Kapustę podawać lekko przyprawioną pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz