środa, 22 lutego 2012

Naleśnik obiadowy z warzywami

Przed wiosną dobrze jest wzmocnić organizm. Nawet jeśli uważamy, że odżywiamy się zdrowo. Zima, brak słońca, mniej ruchu na świeżym powietrzu na pewno zostawiły po sobie ślad. Po pomoc najlepiej sięgnąć po kiełki, niezwykle bogate w witaminy i minerały.

Bomba witaminowa. A, B, B1, B2, B3, C, D, E, K, PP, U. A do tego potas, żelazo, wapń i fosfor, cynk, siarka, miedź, mangan, błonnik, kwas foliowy, selen, ... i inne dobrodziejstwa.
Kiełki lucerny polecane są osobom chorym na anemię, obniżają cholesterol i oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają kości, zęby i mięśnie.
Kiełki rzodkiewki przyspieszają przemianę materii, wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, mają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne.
Kiełki pszenicy chronią przed przeziębieniem, mają właściwości odmładzające.
Kiełki soczewicy dobrze wpływają na stan zębów.

Można wkomponować je w różne sałatki, a te wykorzystać np. w sytym obiedzie. Pozostałe składniki również nie poskąpią nam swoich witamin.


Składniki:

ciasto:
szklanka mąki z ciecierzycy
5 łyżek mleka sojowego
szczypta kurkumy
szczypta słodkiej papryki
2 łyżki oleju słonecznikowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka natki pietruszki
woda

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Wody dolać tyle, żeby ciasto miało konsystencję dość gęstą. Odstawić na godzinę. Smażyć na gorącej patelni placki o średnicy ok. 12-15 cm - większe placki mogą być zbyt miękkie i łamać się przy przewracaniu. Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 5 placków.

farsz:
pomidor
pół małej cebuli
3 łyżki groszku konserwowego
garść mieszanki kiełków (np. pszenicy, rzodkiewki, lucerny, soczewicy)
duża garść mieszanki sałat: roszponka, endywia kędzierzawa, rodicchio
łyżeczka posiekanego szczypiorku
oliwa z oliwek
pieprz

Pomidor i cebulę pokroić w kostkę, dodać sałaty, kiełki, szczypiorek oraz groszek. Polać oliwą z oliwek i doprawić pieprzem.

Farsz nałożyć na naleśniki, zawinąć...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz