środa, 22 lutego 2012

Krem brokułowy

Zupa nie musi być rzadka. Dziś serwuję zupę krem brokułową z mlekiem sojowym. Mimo ostrych dodatków jest bardzo delikatna w smaku. To za sprawą mleka sojowego, które idealnie łączy i łagodzi składniki. Ziemniak dodatkowo zagęszcza konsystencję zupy i sprawia, że jest bardziej sycąca.


Składniki:

1 duży brokuł
1 ziemniak
2 łyżki mleka sojowego
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
kostka bulionowa warzywna
kostka bazylii
łyżka posiekanego koperku
oliwa z oliwek
pieprz

Brokuł opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Warzywa podlać szklanką gorącej wody, dodać kostkę bulionową i bazylię. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną (ok. 15 min). 
Na patelni zeszklić na oliwie posiekane cebulę i czosnek. Dodać do brokuła i ziemniaka. Gotować razem 2-3 min. Zestawić z ognia, całość zmiksować. Dodać mleko sojowe i koperek. Przyprawić pieprzem. Można podawać ją z grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz