wtorek, 21 lutego 2012

Zielona sałatka

Ptaki za oknem śpiewają, słońce oślepia promieniami... Bezapelacyjnie wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Dlatego postanowiłam wyjść jej na powitanie. Mój pierwszy krok w jej kierunku to zielona sałatka. Lekka, orzeźwiająca, o wyrazistym smaku. Cieszy oczy i nie tylko ;)



Składniki:

10 liści sałaty karbowanej
5 liści cykorii
10 oliwek zielonych (mogą być nadziewane, np. papryczką)
pół puszki groszku konserwowego
pół ogórka świeżego
2 ogórki konserwowe
mała cebula
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
pieprz


Sałatę i cykorię opłukać, liście poszarpać na małe kawałki. Oliwki, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać groszek, szczypiorek, natkę pietruszki. Skropić cytryną oraz oliwą, doprawić pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz