poniedziałek, 20 lutego 2012

Pieczarkowa z mlekiem sojowym

Marzę już o ogrodzie pełnym świeżych warzyw i owoców. O wiśniach, truskawkach i poziomkach. O kabaczkach, ogórkach i świeżym koperku. Zaklinam czas, a w kuchni przywołuję lato. Za oknem plucha, w sercu wiosna, a na talerzu... co widać :) 


Składniki:

5-8 sztuk pieczarek
mała cebula
duży ziemniak

3 łyżki mleka sojowego
łyżka posiekanego koperku
pół kostki bulionowej warzywnej
kostka bazylii
łyżka oliwy z oliwek
pieprz

Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. 
Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem aż zmiękną, ok. 10 min. Ewentualnie podlać odrobiną wody.
Na wrzącą wodę (2-3 szklanki) wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Po 10 min. dodać pieczarki z cebulą, kostkę bulionową i bazylię.
1/3 zupy zmiksować, dodać mleko sojowe, połączyć z resztą. Przyprawić do smaku pieprzem i koperkiem.

Czujecie zapach lata?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz