środa, 14 marca 2012

Placki kokosowe

Placki z mąki z ciecierzycy to u mnie podstawa. Lubię czasami je modyfikować, nadając im różnego smaku. Dziś mój wybór padł na kokos. Kokosowe mleko, kokosowe wiórki, kokosowe placki. Z dodatkiem ulubionej konfitury. Na miły początek dnia lub koniec :)



Składniki:

5 łyżek mąki z ciecierzycy
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
1/3 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
woda
cukier - dla łasuchów ;)

Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, dodać mleko i olej. Powoli dolewać wodę (ok. 10 łyżek), aż ciasto nabierze lepkiej gładkiej konsystencji, ale nie rzadkiej. Jeśli lubisz słodkie placki, możesz dodać cukru. Ciasto dobrze wymieszać i odstawić na noc, lub przynajmniej na godzinę. Przed smażeniem dodać mleka. Ciasto powinno być lekko lejące, jak na naleśniki. Jeśli nie jest, dodać mleka lub wody. Placki o średnicy 6-8 cm smażyć na rozgrzanej patelni. Z podanych proporcji wychodzi 10-12 placków.

Podawać z ulubioną konfiturą, najlepiej kwaskowatą, np. z agrestu - dobrze łączy się z kokosem. Dla ożywienia smaku można skropić placki odrobiną soku cytrynowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz