sobota, 11 sierpnia 2012

Zupa krem z cukinii

Prosto z ogrodu... cukinia. Świeża, miękka, naturalna. Mieści w sobie cały urok lata.


Składniki:
1 średnia cukinia
2 ziemniaki
2 łyżki mleka sojowego
mała cebula
kostka bulionowa warzywna
0,5 łyżeczki Vegety
pieprz
2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Ziemniaki i cukinię obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wsypać ziemniaki, podlać szklanką wody, zagotować. Po 5 min. dodać cukinię, kostkę bulionową i Vegetę. Kiedy warzywa zmiękną (ok. 10 min) zestawić z ognia i lekko przestudzić. Zmiksować blenderem, dodać koperek, pieprz i mleko sojowe. Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i dodać do zupy. 
Można podawać np. z kukurydzą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz