piątek, 10 sierpnia 2012

Sałatka z cieciorką

Cieciorka najczęściej kojarzy się z daniem obiadowym. Jednak kiedy kupuję ją w puszce, zawsze służy mi do sporządzenia sałatki. A wiadomo, jak sałatka z cieciorką to pożywne śniadanie lub kolacja.



Składniki:

puszka cieciorki lub szklanka ugotowanej ciecierzycy (na noc namoczyć, gotować ok. 1,5h z dodatkiem szczypty kminku aż cieciorka zmięknie)
puszka kukurydzy
10 zielonych oliwek
5 rzodkiewek
1 pomidor
2 ogórki gruntowe
0,5 papryki czerwonej
garść posiekanego koperku
0,5 łyżeczki Vegety
łyżeczka octu balsamicznego
pieprz
szczypta soli czosnkowej
oliwa z oliwek

Pomidora, paprykę i rzodkiewki umyć, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić wzdłuż w ćwiarki a następnie w plasterki. Dodać odlane z zalewy cieciorkę, kukurydzę oraz posiekane w plasterki oliwki. Doprawić przyprawami, koperkiem i polać odrobiną oliwy wymieszanej z octem balsamicznym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz