sobota, 8 czerwca 2013

Krupnik jaglano-bulgurowy

Średnio reaguję na pszenicę, dlatego unikam jej jak ognia. Ale od jakiegoś czasu pozwalam sobie na kasze pochodzenia pszenicznego. Świetnie zastępują ziemniaki i są rewelacyjną bazą do zup! Dziś upichciłam pseudo krupnik. Koperek nadał mu niesamowitego aromatu.


Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
4 łyżki kaszy bulgur
2 pieczarki
1 marchew

0,5 pietruchy
plaster selera
kostka bulionowa warzywna
garść świeżo posiekanego koperku
1 łyżka oleju rzepakowego
pieprz

Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą na sitku. Wsypać do wrzącej wody (ok. 3 szklanek) z dodatkiem oleju i kostki bulionowej warzywnej. Dodać kaszę bulgur. Gotować ok. 5 min. Dodać pokrojone w plasterki: marchew, pietruchę i seler. Gotować kolejne 5 min. Po tym czasie dodać skrojone w trójkąty pieczarki i koperek. Gotować, aż warzywa zmiękną. Można dodać wody, jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta. Doprawić do smaku pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz