czwartek, 6 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem

Niskokaloryczne danie o obłędnym zapachu. Absolutnie wiosenny rarytas. Uwielbiam aromat świeżo posiekanego koperku, lekką słodycz kapusty i zarumienioną cebulkę. Z małej kapusty przepis wystarczy dla dwóch osób. Ziemniaki proponuję zamienić wędzonym tofu i niebo w gębie gotowe!



Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 mała cebula
1 mała marchew
1 kostka bulionu warzywnego (lub 1 szklanka wywaru warzywnego)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
szczypta kminku
szczypta pieprzu
0,5 pęczka świeżego kopru
2 łyżki oleju rzepakowego

Kapustę drobno poszatkować, zalać szklanką wrzącej wody lub wywaru warzywnego. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Dodać pokrojoną w drobne słupki marchew. Dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziela angielskie i kminek. Gotować ok. 20 min., aż kapusta i marchew zmiękną. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekany koperek i cebulę podsmażoną wcześniej na oleju. Całość wymieszać i zostawić na 5 min. pod przykryciem. Doprawić do smaku pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz