piątek, 9 sierpnia 2013

Pasztet z cukinii

Uwielbiam pasztety i pieczenie warzywne. Nadmiar cukinii w ogrodzie sam podyktował przepis. Przyprawy to już kwestia preferencji. Tym razem postawiłam na delikatny, wręcz aksamitny smak. Dla podbicia smaku odrobina czosnku. Wyszło idealnie.



Składniki:
1 mała cukinia
1 marchew
0,5 szklanki kaszy jaglanej
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść świeżo posiekanego koperku
olej rzepakowy
1 kostka bulionu warzywnego

Kaszę jaglaną wypłukać, wsypać na gotującą wodę, dodać bulion warzywny i gotować, aż kasza będzie lekko miękka (ok. 10-15 min) - nie trzeba rozgotowywać.
Marchew i cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drobno posiekany czosnek wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko podsmażyć, dodać marchew i cukinię. Warzywa na małym ogniu poddusić 5 min. 
W misce wymieszać warzywa z patelni i kaszę, dodać przyprawy. Lepiej nie dodawać pieprzu, bo zabije delikatny smak cukinii.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do  niej masę. Lekko uklepać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.
Pieczeń najlepiej smakuje na drugi dzień.



4 komentarze:

  1. Same pyszne składniki, to nie mogło nie wyjść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. możnaby użyć kaszy bulgur?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaglana dobrze wiąże wodę, przy bulgurze dosypałabym więcej mąki z ciecierzycy. Daj znać, jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń