Składniki:
1 mała cukinia
1 marchew
0,5 szklanki kaszy jaglanej
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść świeżo posiekanego koperku
olej rzepakowy
1 kostka bulionu warzywnego
Kaszę jaglaną wypłukać, wsypać na gotującą wodę, dodać bulion warzywny i gotować, aż kasza będzie lekko miękka (ok. 10-15 min) - nie trzeba rozgotowywać.
Marchew i cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drobno posiekany czosnek wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko podsmażyć, dodać marchew i cukinię. Warzywa na małym ogniu poddusić 5 min.
W misce wymieszać warzywa z patelni i kaszę, dodać przyprawy. Lepiej nie dodawać pieprzu, bo zabije delikatny smak cukinii.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Lekko uklepać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.
Pieczeń najlepiej smakuje na drugi dzień.
Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńSame pyszne składniki, to nie mogło nie wyjść :)
OdpowiedzUsuńmożnaby użyć kaszy bulgur?
OdpowiedzUsuńJaglana dobrze wiąże wodę, przy bulgurze dosypałabym więcej mąki z ciecierzycy. Daj znać, jak wyszło :)
OdpowiedzUsuń