Uwielbiam łączyć owoce! Słodkie z kwaśnymi, rodzime z egzotycznymi, świeże z przetworzonymi... Na śniadanie, na kolację, na deser. Dziś wariacja na szybko.
Składniki:
1 banan
1 pomarańcza
1 jabłko
20 winogron bez pestek (mała kiść)
2 suszone śliwki
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka rodzynek
łyżka konfitury z czarnych porzeczek
Banany przekroić wzdłuż na ćwiartki, pokroić w kosteczkę. Dodać posikane w kosteczkę jabłka. Zalać sokiem z cytryny, żeby nie nabrały brązowego koloru. Dokroić w kosteczkę pomarańczę, winogrona i śliwki. Wymieszać i posypać rodzynkami. Ja podaję taką sałatkę z kwaśną konfiturą, np. z czarnych porzeczek. Nadaje owocom głębokiego smaku.
Nie dość, że zdrowe to jeszcze ładnie wygląda :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń