sobota, 11 lutego 2012

Mus jabłkowo-gruszkowy

W leniwą sobotę zabrałam się za robienie soku. I już w trakcie duszenia obranych jabłek w sokowirówce naszła mnie myśl. Czemu ja wyrzucam przetarte jabłka? Ta sama myśl męczyła mnie przy przeciskaniu gruszek. Z myślenia wyszedł deser dla dwóch niewymagających leniuchów ;)


Składniki:

3 jabłka
3 gruszki
2 łyżeczki migdałów krojonych
2 łyżeczki żurawiny suszonej
2 daktyle

Jabłka i gruszki obrać. Przepuścić przez sokowirówkę jabłka a potem gruszki. Oddzielić przetarte owoce. Musy ułożyć na miseczkach, oprószyć je migdałami, żurawiną i udekorować daktylem. 
Smak musu zależy od rodzaju jabłek. Jeśli użyjesz kwaśnych owoców, możesz dodać więcej słodkiej żurawiny lub daktyli. No i mamy deser, popijany sokiem jabłkowo-gruszkowym :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz