niedziela, 4 marca 2012

Sałatka z kapustą pekińską

Nie mogę nacieszyć się słońcem. Jego promienie napawają mnie niesamowitym optymizmem. I odrobinę odciągają mnie od gotowania. Powoli zrzucam zimowy płaszcz i przechodzę na lekkie sałatki. Przy niedzieli na stole zagościła kapusta pekińska z koleżanką kukurydzą. Chyba najbardziej popularna sałatka z kapusty pekińskiej. Dla mnie najważniejsze, że jest błyskawiczna w przygotowaniu. Bo za chwil parę wychodzę na spacer! Was też zachęcam do wyjścia dziś z domu. Korzystajcie z pogody! Miłej niedzieli!


Składniki:

1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
20 dkg pomidorów koktajlowych
1 cebula czerwona
sok z cytryny
oliwa z oliwek
ocet winny
pieprz

Kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć wzdłuż na pół, posiekać na cienkie plasterki.
Pomidorki opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na ćwiartki.
Cebulę obrać z wierzchniej łupiny, posiekać w piórka lub w kosteczkę.
Dodać odsączoną kukurydzę.
Skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz octem winnym, wg uznania. Doprawić pieprzem.

Z podanych proporcji wychodzi duża miska sałatki dla całej rodziny, a na pewno dla 4-5 osób.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz