piątek, 5 października 2012

Farinata

Bardzo proste danie. Dla mnie zamiennik chleba. Swoją konsystencją przypomina chrupki chlebek, a zapachem farszu przywołuje smak pizzy ;) Do ciasta można stosować ulubione farsze obiadowe, najlepiej z wyraźnym smakiem.

Składniki:
ciasto:
250 g mąki z ciecierzycy
500 ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu

farsz:
250 g pieczarek
duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
garść świeżo posiekanej natki pietruszki

Mąkę wymieszać z olejem, solą, pieprzem i wodą na gładką masę, bez grudek. Formę do pieczenia (średnica ok. 25 cm) wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i ponownie posmarować olejem. Ciasto wylać na blachę i piec w pierakniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min. aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.

Cebulę posiekać na ćwiartki, zrumienić na patelni, dodać pokrojone (wcześniej umyte i obrane) pieczarki. Poddusić ok. 10 min. Na koniec doprawić pieprzem i dodać natkę pietruszki.

Żeby ciasto ładnie odeszło od blachy/papieru do pieczenia powinno wystygnąć i lekko przeschnąć. 
Ciasto pokroić na kawałki wielkości kromki chleba, nakładać na to gotowy farsz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz