czwartek, 15 listopada 2012

Zupa krem z dyni

Nie wiem jakim cudem nie było tu jeszcze tej zupy. Absolutnie uwielbiam zupy krem, w każdym smaku! Dziś zapraszam na ucztę dyniową :)



Składniki:

4 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kostka bulionowa
oliwa z oliwek
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
szczypta pieprzu
2 łyżki mleka sojowego

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu na odrobinie oliwy z oliwek. Dodać dynię, chwilę podsmażyć (ok. 2 min.). Podlać odrobiną wody, dodać kostkę bulionową i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min., aż dynia zmięknie. W trakcie można dodać wody, żeby zupa nie była za gęsta. Całość zmiksować, dodać przyprawy i mleko sojowe.

Oprószyłam natką pietruszki i podałam z groszkiem konserwowym.



2 komentarze:

  1. Nie wiem kim jest osoba prowadząca tego bloga, ale warto popracować nad estetyką. Nie dość, że zdjęcia są złej jakości, fatalne światło, całość rozmazana, źle skadrowana, to na dodatek potrawy są tak brzydkie, że o żadnej nie można powiedzieć, że budzi apetyt. No, może sałatki owocowe się bronią. Wstyd, żeby tak prezentować wegańską kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką zupkę z dyni, robiłam jeszcze z dodatkiem mleczka kokosowego(tego z lidla), wyszła pyszna:)

    OdpowiedzUsuń