poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa z zielonej soczewicy

Moja kuchnia niedługo zostanie okrzyknięta "prosto, bo prosto". Ciągły brak czasu zmusza mnie do kombinowania maksymalnie prostych dań, najlepiej jednogarnkowych, nie zabierających więcej niż pół godziny na przygotowanie. Ma to też swój ogromny plus - kombinuję i odkrywam nowe smaki w improwizowanych daniach. Tym razem do tablicy wywołuję zgrane trio: cebula, soczewica, ziemniak. Kompozycja stonowana, sycąca, z charakterem. Zdecydowanie polecam nie żałować pieprzu i cebuli...


Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
2 ziemniaki
1 mała cebula
garść świeżo posiekanego koperku
0,5 kostki bulionowej warzywnej
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta kminku
pieprz

Cebulę pokroić na ćwiartki a następnie posiekać w piórka. Zrumienić ją na rozgrzanym oleju w rondku. Następnie dodać obrane i pokrojone w krótki paski (jak na frytki) ziemniaki i chwilę je podsmażyć. Następnie dodać soczewicę i zalać całość 3 szklankami wody. Gotować ok. 15 min. aż ziemniaki i soczewica zmiękną odpowiednio. Dodać kostkę bulionową, koperek i przyprawy. Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz