wtorek, 19 lutego 2013

Fasola w pomidorach

Passa na jednogarnkowe dania trwa. I będzie trwać dopóki jest smacznie, aromatycznie, sycąco. Tym razem nie było tak szybko, jak bym chciała, ale zapomniałam że fasola uczy cierpliwości...

Składniki:

2 szklanki fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
garść świeżo posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki kminku
pieprz

Fasolę opłukać, namoczyć w wodzie przez 12h, gotować z kminkiem aż zmięknie (ok. 1h). Dodać do niej posiekany czosnek i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem 10 min., dodać pietruszkę, doprawić pieprzem. Można zrobić wersję mniej lub bardziej rzadką, nadmiar wody wystarczy odparować gotując bez przykrycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz