poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

Proste rozwiązania są najlepsze. Dzisiejsza propozycja kulinarna potwierdza to powiedzenie. Błyskawiczna sycąca zupa jednogarnkowa dla zabieganych z soczewicą w roli głównej. Minimum składników, maksimum smaku.



Składniki:
2 ziemniaki
szklanka czerwonej (pomarańczowej) soczewicy)
1 kostka bulionowa warzywna
1 łyżka bazylii lub majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta świeżo posiekanej natki pietruszki
0,5 cytryny
pieprz
olej rzepakowy

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju w rondlu. Dodać soczewicę i zalać 2 szklankami wody. Gotować aż ziemniaki i soczewica zmiękną (ok. 15 min.). Dodać przyprawy, kostkę bulionową oraz natkę pietruszki. Można dolać wody, jeśli zupa zrobi się za gęsta. Zupę podawać skropioną sokiem z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz