niedziela, 17 lutego 2013

Gulasz wegański

Moja uproszczona wersja gulaszu wegańskiego. Za podstawę uznaję soczewicę, ziemniaki i pomidory. Reszta warzyw to improwizacja, zgrana improwizacja. Na pewno istotne w tym daniu są przyprawy. Gulasz można zrobić na ostro, słodko, czy też słono. Więc jeśli masz ochotę dodać curry, chilli, czy ostrej papryki, spróbuj. Danie absolutnie sycące.

Składniki:
0,5 szklanki czerwonej (pomarańczowej) soczewicy
0,5 puszki kukurydzy
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki żółtej
0,5 cebuli małej
1 ziemniak
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 pomidor z puszki
1 łyżka suszonej lub świeżo posiekanej bazylii
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka mieszanki suszonych warzyw lub 1 kostka bulionowa warzywna
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać ziemniaki i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Gotować 5 min. Dodać kolejno soczewicę, pokrojone na duże kawałki obie papryki (umyte i pozbawione pestek), kukurydzę. Gotować na małym ogniu kolejne 10 min. Jeśli woda odparuje, można dolać trochę wody, żeby całość miała dość rzadką ale nadal gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania, kiedy ziemniaki i soczewica będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszać, podawać ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz