środa, 26 czerwca 2013

Risotto pomidorowe

Wracasz z pracy i jedyne, o czym marzysz to prosta, szybka i sycąca kolacja. Najlepiej taka jednogarnkowa. Idealnie dla 2 osób w 30 min. Nadciągam z improwizacją na temat risotto - ryż z nutą pomidorową. 

Składniki:
1 szklanka ryżu brązowego
0,5 szklanki soczewicy zielonej
0,5 małej cebuli lub ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
0,5 kostki bulionowej warzywnej
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Ryż wsypać do gotującej się wody, po 10 minutach dodać soczewicę. Gotować, aż ziarna zmiękną. Dodać kostkę bulionową i posiekaną w kostkę cebulkę lub czosnek (wg uznania). Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i olej. Można doprawić wg uznania bazylią, oregano lub majerankiem, ew. świeżą pietruszką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz