Składniki:
cukier trzcinowy
Buraka obrać, umyć, osuszyć. Pokroić na bardzo cienkie plasterki - ja zrobiłam to obieraczką do ziemniaków. Na blasze położyć papier do pieczenia, posypać go cukrem trzcinowym (ok. 2 łyżeczek). Na cukrze ułożyć obok siebie plastry buraka, wierzch posypać cukrem (ok.2-3 łyżeczek). Wstawić od razu do piecyka nagrzanego do 180 stopni. Piec do momentu, aż chipsy będą chrupiące. Dobrze jest użyć termoobiegu.
Jeśli piecyk będzie słabo nagrzany, albo buraki poczekają na zewnątrz na jego nagrzanie, cukier może się stopić i całkowicie wsiąknąć w buraka. Niestety mój piecyk nie grzeje równo, dlatego niektóre chipsy były już przypieczone a inne dopiero łapały kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz