czwartek, 9 lutego 2012

Sałatka z buraków i marchewki

Mogę zostać specjalistką w modyfikacjach przepisów. Nie lubię, gdy w przepisie podawane są abstrakcyjne miary, np. 25 dkg buraków. Dla osoby, która ma w piwnicy worek buraczków brzmi to magicznie. Dla mnie miarą jest coś, co mogę sobie zwizualizować, np. sztuki. Wiem wtedy, ile miejsca zajmie jedzenie na talerzu. 3 buraki mogę zjeść, ale do tego marchewki, jabłko... to już za wiele. Już wiem, że to danie dla 2 osób, albo syta sałatka obiadowa dla jednego głodomora. Takie miary oczywiście nie tyczą się np. przypraw, których nie znam, albo niektórych sypkich produktów. Tutaj to często kwestia prób i błędów, żeby w końcu... smacznie gotować :)


Składniki:

3 buraki czerwone
2 marchewki
1 jabłko
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki octu winnego
łyżeczka kminku

Buraki ugotować, ostudzić. Buraki, marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać na małą kostkę. Doprawić oliwą, octem i kminkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz