czwartek, 9 lutego 2012

Sałatka z ogórkiem kwaszonym i konserwowym


W sałatkach cenię wyrazisty smak. Nie przepadam za mdłymi kompozycjami niewiadomoczego. Z moich eksperymentów mogę wyciągnąć dwa wnioski. Pierwszy, że wyraziste smaki można łączyć z łagodnymi. A drugi, że nijakie składniki, np. kukurydzę, można połączyć z wyrazistymi, np. ogórkiem kwaszonym i konserwowym. Taką propozycję prezentuję poniżej.


Składniki:

2 duże ogórki kwaszone
1 ogórek konserwowy
1 jabłko
pół puszki kukurydzy konserwowej
mała cebula czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek

Ogórki i jabłko pokroić w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wymieszać z kukurydzą i oliwą z oliwek. Najlepiej smakuje po odstawieniu na godzinę. Smaki mają czas połączyć się ze sobą i nabrać właściwych aromatów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz