piątek, 9 marca 2012

Cieciorka w warzywach

Nazwa tego dania to sprawa umowna. Oficjalnie: cieciorka w warzywach, nieoficjalnie: bałagan. Kto nie przepada za papryką (np. ja), tu ją pokocha. Dlatego najlepiej wybrać duże, soczyste warzywo i nie smażyć go na dużym ogniu. Dzięki temu nie pomarszczy się ani nie straci swojej słodyczy. Danie pożywne, porcja dla 2 osób.

Składniki:

2 ziemniaki
1 por
1 czerwona papryka
0,5 puszki ciecierzycy lub świeżo ugotowanej
po szczypcie: soli czosnkowej, pieprzu ziołowego, chilli, cynamonu, kminku, słodkiej papryki, kardamonu

Ziemniaki obrać, pokroić w słupki, podsmażyć na patelni nasmarowanej oliwą. Pora obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie paski. Paprykę umyć, wydrążyć, oczyścić z pestek, pokroić na paski. Pora i paprykę dodać do ziemniaków. Smażyć razem ok. 5-10 min. Dodać ciecierzycę i przyprawy. Dusić pod przykryciem 5 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz