piątek, 2 marca 2012

Sałatka z bananem i groszkiem

Nietypowe połączenia. Eksperymenty kulinarne mają to do siebie, że są albo strzałem w dziesiątkę, albo kompletną porażką. I oby porażki nie kończyły się problemami zdrowotnymi. Jednym z moich trafionych odkryć jest połączenie banana z papryką konserwową. Dojrzały banan, który jest miękki i jeszcze nie ściemniał nadaje fantastycznego smaku potrawie. W tym przypadku banan był lepki i łączył wszystkie składniki. Idealnie złagodził goryczkę papryki. Zamiast ciecierzycy można użyć ryżu. Dodatkowy plus dla sałatki za czas przygotowania: 5 min.


Składniki:
2 banany
0,5 puszki groszku konserwowego
0,5 papryki konserwowej
0,5 puszki ciecierzycy lub szklanka świeżo ugotowanej i wystudzonej
1 jabłko
natka pietruszki

Banany i jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę odlać z zalewy i pokroić w większe kawałki. Dodać groszek i cieciorkę. Dokładnie wymieszać. Można dodać natkę pietruszki i ew. odrobinę oliwy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz