wtorek, 29 maja 2012

Kotlety z kalarepy

W smaku podobna do kalafiora. Wyglądem przypomina wyrośniętą zieloną rzodkiewkę lub seler. Kalarepa, bo o niej mowa, zagościła na moim stole. Dziś w wersji pseudo-kotlet.


Składniki:
kalarepa
oliwa z oliwek
sól czosnkowa
kostka bulionowa warzywna
1 szklanka soczewicy
1 cebula 
25 dkg pieczarek
pieprz ziołowy

Kalarepę wrzucić do rondla, zalać wodą (aż przykryje warzywo), ugotować z kostką bulionową (aż widelec będzie się lekko wbijał). Wyjąć, ostudzić, pokroić warzywo w plastry ok. 0,5 cm lub ciut grubsze. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić plastry kalarepy i oprószyć solą czosnkową.

Soczewicę ugotować (z dodatkiem kostki bulionowej), dorzucić do niej podsmażoną na patelni cebulkę i uduszone na patelni pieczarki. Posypać pieprzem ziołowym.

Kotlety z kalarepy podawać na soczewicy z pieczarkami. Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz