Do tej pory pokrzywa kojarzyła mi się głównie z bąblami z dziecięcych lat. Wielokrotnie parzyłam herbatę z suszonej pokrzywy, ale nigdy nie pomyślałam żeby zerwać ją własnoręcznie. Poczytałam o jej niesamowitych właściwościach i zdecydowałam się na szybki koktajl. Mam to szczęście, że wiem gdzie na wsi rośnie pokrzywa z dala od szosy, oprysków i innych zanieczyszczeń.
Pokrzywa zawiera witaminy, w tym te z grupy B oraz witaminy C i K, jest źródłem pierwiastków - potasu, żelaza, magnezu, manganu, wapnia i
fosforu. a także zawiera
silne przeciwutleniacze chroniące komórki przed uszkodzeniami
powodowanymi przez wolne rodniki.
Działanie pokrzywy:
- chroni przed zapaleniami dróg moczowych,
- działa moczopędnie,
- wpływa na regulację poziomu cukru we krwi,
- usuwa toksyczne produkty przemiany materii,
- poprawia odporność organizmu,
- poprawia stan cery, paznokci i włosów,
- ma działanie antybakteryjne i antywirusowe,
- wspomaga trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych,
- zapobiega wrzodom żołądka i jelit
- i wiele wiele innych...
Składniki:
150 ml mleka sojowego
duża garść liści pokrzywy (najlepsze są młode liście)
natka pietruszki
Pokrzywę przelać wrzątkiem na durszlaku. Zmiksować. Dodać natkę pietruszki i mleko. Można dodać kilka kropli soku z cytryny, dzięki czemu koktajl będzie bardziej orzeźwiający.
Potwierdzam, picie pokrzywy czyni cuda! Ja piłam herbatki z suszonych liści i pozbyłam się trądziku, a włosy rosną jak szalone
OdpowiedzUsuń