Składniki:
2 szklanki ziaren soi
1 mały brokuł
1 marchew
1 pietrucha
0,5 małego selera
1 cebula
pieprz ziołowy
1 łyżeczka kurkumy
1 garść posiekanego koperku
oliwa z oliwek
opcjonalnie bułka tarta/otręby owsiane do zagęszczenia masy
Soję namoczyć (ok. 12h), ugotować (ok. 1h), ostudzić i zmiksować na gładką masę. Brokuł ugotować i rozdrobnić widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać do niej marchew, pietruchę i seler obrane i starte na tarce o dużych oczkach. Dusić razem pod przykryciem ok. 10 min.
Soję, brokuł i warzywa z patelni wymieszać razem. Dodać przyprawy i koperek. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej lub otrąb owsianych.Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 st. ok. 30 min., aż wierzch będzie lekko spieczony.
Można podawać na ciepło lub zimno, z ketchupem, chrzanem, musztardą... jak kto lubi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz