czwartek, 24 marca 2016

Ciastka pełnoziarniste - bez mąki

Masz czasem ochotę na małe co nieco? Spróbuj krakersów z ulubionych ziaren! Przepis jest bardzo prosty i zapewniam, że efekty miło Cię zaskoczą.




Składniki:
1 szklanka słonecznika łuskanego
5 łyżek sezamu
6 łyżek ziaren siemienia lnianego
6 łyżek mielonego siemienia lnianego
3 łyżki ziaren chia
(możesz dodać też ziaren dyni)
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka letniej wody

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dodaj olej i sól rozpuszczone w letniej wodzie. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Wyłóż połowę masy na papier do pieczenia, przyłóż drugim papierem i rozwałkuj na grubość 3-5 milimetrów. Podobnie zrób z resztą masy. Odstaw masę na 1h, rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto na blaty do piekarnika. Piecz 20 minut z termoobiegiem i uchylaj drzwiczki w trakcie pieczenia aby wilgoć odparowała. Następnie wyjmij blachę z ciastem, powycinaj nożem kwadratowe ciastka (wystarczy delikatnie ponacinać kontury). Odwróć blat ciasta na drugą stronę (wykorzystaj papier do rozwałkowania). Piecz kolejne 20 minut. Ciastka są gotowe, kiedy są lekko zarumienione i kruche - smakują jak krakersy. Najlepiej smakują wystudzone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz