środa, 23 marca 2016

Wegańska tortilla z pastą buraczaną

Mąka gryczana to moje odkrycie! Eksperymentuję z nią ostatnio dużo i co najważniejsze - dużo dobrego z tego wychodzi. Tym razem wyszły banalnie proste a fenomenalne w smaku tortille z pastą buraczaną.



Składniki (tortilla):
2 łyżki mąki gryczanej
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
0,5 szklanki wody lekko gazowanej
2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 5 minut aż ciasto delikatnie zgęstnieje - w razie potrzeby dodać wody, aby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Smażyć  jak naleśniki na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej olejem patelni. 

Składniki (pasta buraczana):
1 mały ugotowany burak czerwony
1 ząbek czosnku
szczypta soli morskiej
pieprz

Buraka obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.


Placek naleśnikowy wysmarować pastą buraczaną, na nią położyć np. rukolę, podsmażone pieczarki, groszek konserwowy i inne ulubione warzywa. Zawinąć i tortilla gotowa. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Czy zamiast mąki gryczanej można użyć kukurydzianą? Czy obie mąki są do siebie podobne? I czy ciasto z mąki gryczanej nie staje się (jak z kukurydzianej) zbyt kruche, aby je składać? Zdarzyło mi się raz robić coś podobnego, ale niestety nie wyszło jak trzeba i nie wiem co źle robiłem (to nie była tortilla co prawda, ale coś podobnego i używałem właśnie mąki kukurydzianej).

    OdpowiedzUsuń