2 łyżki mąki gryczanej
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
0,5 szklanki wody lekko gazowanej
2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 5 minut aż ciasto delikatnie zgęstnieje - w razie potrzeby dodać wody, aby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Smażyć jak naleśniki na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej olejem patelni.
Składniki (pasta buraczana):
1 mały ugotowany burak czerwony
1 ząbek czosnku
szczypta soli morskiej
pieprz
Buraka obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Placek naleśnikowy wysmarować pastą buraczaną, na nią położyć np. rukolę, podsmażone pieczarki, groszek konserwowy i inne ulubione warzywa. Zawinąć i tortilla gotowa. Smacznego!
Czy zamiast mąki gryczanej można użyć kukurydzianą? Czy obie mąki są do siebie podobne? I czy ciasto z mąki gryczanej nie staje się (jak z kukurydzianej) zbyt kruche, aby je składać? Zdarzyło mi się raz robić coś podobnego, ale niestety nie wyszło jak trzeba i nie wiem co źle robiłem (to nie była tortilla co prawda, ale coś podobnego i używałem właśnie mąki kukurydzianej).
OdpowiedzUsuń