Składniki:
400 g mąki gryczanej
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki łuskanego słonecznika
4 łyżki nasion sezamu
2 łyżki nasion chia
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka przypraw: zioła prowansalskie lub rozmaryn
1 łyżeczka cukru (do urośnięcia drożdży)
40 g drożdży
500 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z ziarnami, przyprawami i solą. W ciepłej (nie gorącej!) wodzie rozpuść drożdże i cukier. Wymieszaj rozczyn z drożdży z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut. Jeszcze raz wymieszaj ciasto i przełóż do formy (najlepiej keksówka). Odczekaj 20 minut i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz chleb przez 45 minut. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień. Można podawać z różnymi pastami wegańskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz