sobota, 25 lutego 2012

Mix sałatowy

Mimo gwałtownych wiatrów, czuję w powietrzu nieśmiały powiew wiosny. Dla mnie to znak, że pora odchudzić z kalorii posiłki. Sałatki z sałat temu sprzyjają. W sklepie można kupić gotowy mix sałat lub skompletować ulubiony zestaw. W leniwą sobotę zdecydowałam się na pierwszą możliwość. W sałatce znalazła się mieszanka liści, zobaczcie ile dobra w sobie kryją.

Sałata – zawiera witaminę C, niacynę, wapń, fosfor, potas, które działają odkwaszająco.
Cykoria liściowa – zawiera węglowodany- głównie inulinę, błonnik, substancje mineralne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, C oraz PP. Poprawia łaknienie i trawienie, ma lekkie działanie moczopędne.
Endywia – zawiera inulinę, jest bogata w sole mineralne oraz witaminy z grupy B, oraz witaminy A i C. Ma dobroczynny wpływ na trawienie, układ krążenia i nerwowy, surowe liście odkwaszają organizm i wpływają na mechanizmy odtruwające.
Roszponka – zawierają dużo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz związki mineralne: fosfor, wapń, żelazo, potas. Potasu w roszponce jest równie dużo co w pomidorze. Ma korzystny wpływ na system nerwowy, wpływa uspokajająco oraz pobudza trawienie. Roszponka zalecana jest przy wiosennych brakach witamin.

Składniki:

garść miksu sałat: roszponka, endywia kędzierzawa, rodicchio, sałata karbowana
1/3 ogórka
3 rzodkiewki
natka pietruszki
oliwa z oliwek

Umyte i osuszone sałaty poszarpać na małe kawałki. Ogórka obrać i pokroić na ćwiartki, umytą rzodkiewkę posiekać na plasterki. Posypać posiekaną natką pietruszki i skropić oliwą z oliwek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz