sobota, 8 września 2012

Oszukane pierogi z farszem sojowym

Dlaczego oszukane? Bo bez mąki pszennej i jajka oczywiście. Ciasto nie jest więc typowo pierogowe. Nie są też gotowane ani pieczone w piecu a smażone na patelni. Z pierogów pozostał tylko kształt. Z nadzieniem podobnie, można tradycyjnie wrzucić kapustę z grzybkami, albo zaszaleć i zrobić własną wariację. U mnie zagościła wersja sojowo-czosnkowo z akompaniamentem pieczarek.


Składniki:

2 średnie ziemniaki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki z ciecierzycy lub innej

3 ząbki czosnku
szklanka ugotowanej soi lub z puszki
przyprawy: oregano, natka pietruszki, pieprz, inne ulubione

Soję ugotować (najpierw moczyć przez 12h, potem ugotować ok. 2h). Dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Na stolnicy ugnieć ziemniaki z mąkami, aż masa będzie dość elastyczna. Uformować w dłoni placuszki o średnicy 6-8cm, położyć na nie łyżeczkę przyprawionej soi. Pierogi smażyć na rozgrzanym oleju. Pięknie wyglądają dobrze zrumienione.

Można podawać z sosem pieczarkowym (3 pieczarki obrać, umyć, pokroić drobno, udusić na patelni. Dodać pieprzu, łyżkę mąki i mleka sojowego)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz