poniedziałek, 27 lipca 2015

Szybka sałatka z jarmużem

Jarmuż to moje odkrycie sezonu. To niepozorne warzywo bogate jest w karotenoidy (beta-karoten, luteinę), wapń i żelazo oraz wiele witamin (np. C, K, A). Jarmuż zawiera dużo sulforafanu – związku chemicznego posiadającemu silne działanie przeciwnowotworowe. Ma też właściwości antyoksydacyjne, czyli pomaga walczyć z wolnymi rodnikami - dzięki temu dłużej jesteśmy piękni i młodzi. Jarmuż ma delikatnie gorzki smak, który szczególnie wyraźnie czuć w koktajlach. 




Składniki:
garść liści jarmużu
5 sztuk pieczarek
0,5 małej cebuli
0,5 szklanki kukurydzy
pieprz ziołowy
łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać obrane i posiekane pieczarki. Smażyć, aż pieczarki zarumienią się. Dodać opłukany, osuszony i poszatkowany jarmuż (bez twardych łodyżek). Dosypać kukurydzę i doprawić pieprzem. Voila!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz