wtorek, 14 lutego 2012

Bakalie

Czasem nie mam ochoty na coś dużego, a chętnie skubnęłabym coś. Bakalie, jadam zawsze i wszędzie. Nie tylko jako dodatek do deserów czy innych potraw. Bakalie to dla mnie zamiennik batoników i owoców. Łatwo się je przechowuje i można zabrać je ze sobą do pracy czy w podróż. Zawsze mam je w zasięgu ręki. Dlatego dziś wpis dedykuję ich dobroczynnym właściwościom. Bo ich smak i wygląd jest Wam na pewno znany :)




daktyle
- zawierają witaminę A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor i magnez
- są bogate w błonnik
- zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzą objawy menopauzy
- mają właściwości przewbólowe, przeciwzapalne i przecizakrzepowe

żurawina suszona
- zawiera witaminy: A i C, oraz z grupy B-kompleks (B1, B2, B6), a także sole mineralne, kwasy organiczne
- ma dobroczynne działanie na układ pokarmowy i moczowy, pielęgnuje jamę ustną, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł 
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy 
- obniża stężenie cholesterolu LDL a podwyższa HDL
- zapobiega nowotworom

pestki dyni
- zawierają witaminy A, B9, B15, cynk, lecytynę, a także dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi
- wspomagają pracę serca i układu trawiennego
- mają właściwości moczopędne, korzystnie działają na nerki oraz pęcherz
- polecane osobom cierpiącym na stany zapalne skór, alergie, egzemy oraz mającym problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów
- zapobiegają prostacie
pestki słonecznika
- zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi kwas oleinowy i linolowy), białko, fitosterole, błonnik, argininę, witaminy A, B, E, PP i z grupy B oraz potas, cynk, żelazo, fosfor i wapń
- dobroczynnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe
- wzmacniają śledzionę i nawilżają jelita
- przyczyniają się do obniżania ciśnienia i poziomu „złego” cholesterolu

nerkowce 
- zawierają znaczne ilości żelaza i cynku

orzechy włoskie 
- zawierają znaczne ilości błonnika, a także są bogate w magnez, kwas foliowy i witaminę E
- mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3
- odżywiają nerki i mózg
- wpływają korzystnie na samopoczucie, wygląd włosów i cery
- nawilżają płuca i jelita
- łagodzą stany zapalne i ból

banany suszone
- suszone banany mają trzy razy więcej magnezu i potasu niż świeże
- zapobiegają skurczom mięśni i obniżają ciśnienie
- pomagają zwalczać bakterię odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka i sprzyjają ich gojeniu
- poprawiają nastrój :)

migdały
- zawierają magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, proteiny
- łagodzą kaszel, nawilżają jelita, rozbijają zastoje energii w płucach
- działają leczniczo w przypadku chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej), przy chorobach dróg żółciowych, jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli

rodzynki
- są bogate w wapń, błonnik, żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B, witaminę C oraz E
- pomagają zapobiegać osteoporozie, zaparciom, nowotworom
- wspomagają trawienie i redukcję cholesterolu
- korzystnie wpływają na odporność fizyczną, oraz poprawę pracy serca i mózgu
- poprawiają również wygląd skóry oraz podnoszą odporność
- korzystnie oddziałują na płuca, żołądek i jelita
- zapobiegają zatrzymywaniu płynów i obniżają ciśnienie
- pobudzają działalność wątroby, przyspieszają trawienie, wspomagają pracę nerek i mają działanie moczopędne


Z bakaliami nie ma co przesadzać. Większość z nich jest bardzo kaloryczna. Dlatego jako przekąska lub dodatek do dania nadają się świetnie. Zajadajcie je dla smaku i profilaktycznie dla zdrowia :)


źródła: http://mamzdrowie.pl, http://www.poradynazdrowie.pl, http://www.se.pl, http://www.w-spodnicy.pl,
http://www.boccao.pl, http://www.kuchnia-kuchnia.pl, http://www.kamydar.za.pl

2 komentarze:

  1. Dziękuję za garść bananów :) ale jeszcze podkradnę żurawinę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko, że większość jest siarkowana ;/ Ponoć dobrze jest opłukać przed zjedzeniem, a orzechy namoczyć (są lepiej przyswajalne). Zresztą moczone suszone owoce o wiele bardziej mi smakują

    OdpowiedzUsuń