wtorek, 20 marca 2012

Kotlety z selera

Seler w sałatce, seler w zupie, selerowy sok, selerowy kotlet! Znaliście wcześniej to cudo? W smaku przypomina kalafiora z zasmażką. Delikatny, lekko słodkawy, sycący! Już mam zamówienie na niedzielny obiad ;)


Składniki:

1 seler korzeniowy - mały lub średni
5 łyżek mąki z ciecierzycy
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki oleju
woda
kostka bulionowa warzywna
pieprz ziołowy
łyżka natki pietruszki

Mąkę i otręby wymieszać z olejem, powoli dodawać wodę aż ciasto nabierze dość gęstej, lepiącej konsystencji  - jak na naleśniki. Dodać ok. pół łyżeczki pieprzu ziołowego i natkę pietruszki, zmiksować blenderem na gładką masę.
Selera obrać i ugotować w wodzie z kostką warzywną. Kiedy seler zmięknie (ale nie rozgotuje się!) wyjąć go z wody i ostudzić. Następnie pokroić seler na krążki o grubości ok. 5 mm, max. 1 cm. Plastry selera obtoczyć w cieście i obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (teflonowej lub na zwykłej z odrobiną oleju). Podawać z ulubioną sałatką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz