Składniki:
1 puszka pomidorów
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ciecierzycę namoczyć na noc, gotować ok. 1-1,5 godziny z kostką bulionową warzywną)
3-4 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
łyżka bazylii (suszonej)
szczypta cynamonu
pieprz
łyżka mleka sojowego
garść natki pietruszki
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i cynamon. Następnie wrzucić pomidory, smażyć na małym ogniu 5 min.
Połowę ugotowanej ciecierzycy odsączyć. Do garnka z pozostałą ciecierzycą (pozostałej po gotowaniu wody powinno być ok. 2 szklanek) dodać podsmażone pomidory z czosnkiem. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Dodać obie papryki i pieprz. Zestawić z ognia, zmiksować na gładką masę, dodać mleka. Podawać z odsączoną resztą ciecierzycy, przybrać natką pietruszki.
Smak wyborny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz