piątek, 31 sierpnia 2012

Placki z cukinii

Strasznie nie lubię, kiedy zabraknie w mojej kuchni mąki z ciecierzycy. Mam wtedy wrażenie, że mam związane ręce. Choć nie używam jej dużo, wydaje mi się niezbędna. Przede wszystkim jest rewelacyjnym składnikiem wiążącym, dosłownie. Świetnie nadaje się do pasztetu warzywnego, placków, naleśników... Korzystając z sezonu na cukinię, dziś serwuję placki z cukinii. Danie z cyklu błyskawicznych.

Składniki:
1 cukinia
0,5 łyżeczki Vegety
łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy
oliwa z oliwek

Cukinię obrać, pozbawić pestek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać Vegetą i odstawić na 5 min, aż warzywo puści trochę soku. Dodać 2 łyżki oliwy, zioła i mąkę, aż powstanie jednolita, spójna masa. Smażyć na  patelni cienkie placuszki.

Można podać z chrzanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz