poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Lubię takie aromatyczne dania... Pełne przypraw i ziół. W tym akurat najbardziej urzeka mnie połączenie pieczarek, oregano, pietruszki i smaku pomidorów. Smakuje prawie jak pizza. Prawie, bo to w końcu zapiekanka ;)



Składniki:

0,75 kg ziemniaków
10 szt. pieczarek
1 duża cebula
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz ziołowy
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
kminek
majeranek
oregano
czosnek granulowany


Ziemniaki obrać i  ugotować, przestudzić, ugnieść, wymieszać ze szczyptą majeranku, kminku, oregano i czosnku granulowanego.

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pozbawić pestek, umyć, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zrumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pieczarki, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem 5 min. Przyprawić słodką papryką, pieprzem ziołowym, oregano i  dodać koncentrat pomidorowy oraz świeżą natkę pietruszki. Smażyć jeszcze 2-3 min.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę (połowę ) ziemniaków. Następnie ułożyć na to warzywa z patelni i przykryć wartwą pozostałych ziemniaków. Piec w piekarniku bez przykrycia 30 min, aż górna warstwa ziemniaków lekko zrumieni się i będzie chrupiąca.

Zapiekankę można podawać polaną ketchupem :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz