poniedziałek, 18 marca 2013

Pieczarkowa jaglanka

Jaglanka nadal gości w mojej kuchni. Sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację.
Przepis banalny. Danie sycące. Alternatywa dla risotto.

Składniki: (dla 2 osób)
1 szklanka kaszy jaglanej
6 sztuk pieczarek
1 mała cebulka
1 garść świeżo pokrojonego koperku lub pietruszki
oliwa z oliwek
pieprz ziołowy
szczypta soli

Kaszę jaglaną przepłukać, aż woda nie będzie mętna. Ugotować w lekko osolonej wodzie (ok.15 min). Cebulkę posiekać w piórka i podsmażyć na oliwie, dodać obrane i posiekane. Podsmażyć i dusić ok. 5 min. Cebulkę i pieczarki dodać do kaszy jaglanej, doprawić pieprzem i zieleniną. Wymieszać i zostawić na 5 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz