piątek, 5 lipca 2013

Surówka z selera i gruszki

Im cieplej, tym lżejsza zawartość talerza. Wyprawy na pobliski bazarek najczęściej kończą się owocową ucztą. Jednak czasami udaje mi się oprzeć owocowej słodyczy i do koszyka wrzucam kilka warzyw. Tym razem wpadł seler, a do niego gruszka. Bardzo lekkie i orzeźwiające połączenie.



Składniki:
0,5 selera
1 gruszka
natka pietruszki
sok z cytryny
łyżeczka oleju rzepakowego

Seler obrać i zetrzeć na tarce - najlepiej o drobnych oczkach. Gruszkę umyć dokładnie (nie obierać) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość skropić sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Odstawić surówkę w chłodne miejsce na 30 min.



1 komentarz:

  1. Też taką robię, jest przegenialna :) Zazwyczaj dodaję też avocado, ewentualnie oliwki.

    OdpowiedzUsuń