poniedziałek, 2 listopada 2015

Sałatka z łuską gryczaną

Łuskę gryczaną warto jeść i jest na to mnóstwo argumentów. Gorzej wygląda lista przepisów, jak taką łuskę zjeść. Ostatnio podczas zakupów sięgnęłam po opakowanie łuski gryczanej, które zainspirowało mnie do lekkiej sałatki. Wykorzystałam przepis, który był na opakowaniu i nieco go zmodyfikowałam. Wyszedł bardzo ciekawy smak! 


Składniki:
5 liści sałaty lodowej
1 awokado
150 gramów tofu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki łuski gryczanej
2 łyżeczki miodu
1 łyżka musztardy
sok z 1 cytryny
sól morska
10 ziaren czarnuszki
szczypta bazylii
ząbek czosnku


Tofu pokroić w kostkę, zarumienić na łyżeczce oliwy z oliwek wymieszanej z bazylią. Sałatę opłukać, osuszyć, podrzeć na drobne kawałki. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Ostudzone tofu wymieszać z awokado i sałatą. Dodać posiekany drobno czosnek. Polać sosem.
Sos: oliwę z oliwek wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i łuską gryczaną. Doprawić solą i czarnuszką.
Całość wymieszać i odstawić na 30 minut.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam łuski gryczanej... Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie, a teraz jestem na diecie i interesuję się takimi potrawami :)

    OdpowiedzUsuń