wtorek, 14 sierpnia 2012

Zupa szczawiowa

Od wczoraj chodziła za mną ochota na specyficzny kwaśny smak...  Naszła mnie zachcianka pt. zupa szczawiowa. Szczaw jak zawsze rwany z własnego ogrodu. Świeży i mega intentywny smak. Wystarczy garść liści na zupę dla 2-3 osób. U mnie zwykle kończy się na 2, z dokładką ;)
 
Składniki:

1 duża garść szczawiu
2 ziemniaki
1 mała marchew
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
kostka bulionowa warzywna
łyżka mleka sojowego
pieprz

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w ćwiartki. Wrzucić je do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziela angielskie, kostkę bulionową. Gotować aż ziemniaki zmiękną (ok. 10-12 min.). Dodać opłukany i pokrojony na kawałki szczaw. Gotować ok. 5-7 min. Na koniec gotowania dodać odrobinę pieprzu i mleka sojowego dla zabielenia zupy - smak lekko łagodnieje.


1 komentarz:

  1. Zupa smakuje wybornie - jeżeli ktoś oczywiście lubi takie smaki :) Ja osobiście polecam!

    OdpowiedzUsuń