poniedziałek, 25 lutego 2013

Balans

Od kiedy pamiętam bieganie było moim lekarstwem na ból głowy, stres, lenistwo, zmęczenie. Jednym tchem potrafiłam wrzucić buty na nogi i pobiec przed siebie. I wcale nie mam kondycji ironwoman.

wtorek, 19 lutego 2013

Fasola w pomidorach

Passa na jednogarnkowe dania trwa. I będzie trwać dopóki jest smacznie, aromatycznie, sycąco. Tym razem nie było tak szybko, jak bym chciała, ale zapomniałam że fasola uczy cierpliwości...

poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa z zielonej soczewicy

Moja kuchnia niedługo zostanie okrzyknięta "prosto, bo prosto". Ciągły brak czasu zmusza mnie do kombinowania maksymalnie prostych dań, najlepiej jednogarnkowych, nie zabierających więcej niż pół godziny na przygotowanie. Ma to też swój ogromny plus - kombinuję i odkrywam nowe smaki w improwizowanych daniach. Tym razem do tablicy wywołuję zgrane trio: cebula, soczewica, ziemniak. Kompozycja stonowana, sycąca, z charakterem. Zdecydowanie polecam nie żałować pieprzu i cebuli...

Zupa z czerwonej soczewicy

Proste rozwiązania są najlepsze. Dzisiejsza propozycja kulinarna potwierdza to powiedzenie. Błyskawiczna sycąca zupa jednogarnkowa dla zabieganych z soczewicą w roli głównej. Minimum składników, maksimum smaku.


niedziela, 17 lutego 2013

Gulasz wegański

Moja uproszczona wersja gulaszu wegańskiego. Za podstawę uznaję soczewicę, ziemniaki i pomidory. Reszta warzyw to improwizacja, zgrana improwizacja. Na pewno istotne w tym daniu są przyprawy. Gulasz można zrobić na ostro, słodko, czy też słono. Więc jeśli masz ochotę dodać curry, chilli, czy ostrej papryki, spróbuj. Danie absolutnie sycące.